Bram Bakker: Psychiatrie leent zich niet voor benadering vanuit ziektemodel

Marlies Dekkers in gesprek met Bram Bakker, psychiater, schrijver en columnist, over een ommekeer in de geestelijke gezondheidszorg.


Over de geestelijke gezondheidszorg is veel te doen. Zo heeft Bram Bakker, zelf psychiater, zich in de media veel uitgelaten over de neiging binnen de psychiatrie om geestesklachten als ziektes weg te zetten. “In feite zijn er nog maar twee extremen: of iemand krijgt een pil óf iemand gaat cognitieve gedragstherapie volgen”, zo stelt hij in dit gesprek met Marlies Dekkers. Wat hier onder andere misgaat is dat problemen worden gereduceerd tot hun lichamelijke oorsprong – bijvoorbeeld tot serotonine- of adrenalineniveau’s – die behandeld kunnen worden door specialisten. Door problemen op deze wijze te isoleren en bij specialisten onder te brengen verliezen we uit het oog dat veel geestesziekten niet kunnen worden verklaard vanuit hun lichamelijke basis. Dat terwijl er volgens Bakker geen enkel hard bewijs is dat er een verband bestaat tussen bijvoorbeeld serotoninegehaltes en ervaren problemen.

Hij stelt dan ook dat er een ommekeer nodig is binnen ons denken hierover, een ommekeer die juist tegen een aantal trends van de afgelopen jaren ingaat. “De beste behandelaren geven persoonlijke aandacht, terwijl we steeds meer aanbod van onpersoonlijke, e-learning programma’s zien. Het gaat er in de meeste gevallen om dat de mens zijn (afwijkende) gedrag kan begrijpen en een verhaal weet te smeden waar hij of zijn mee verder kan.” Hoe dit volgens hem zit vertelt Bakker in dit gesprek met Marlies.  

Koop bij Bol.com