Bestuurssocioloog Mark van Ostaijen: We begeven ons op de grenzen van wat het individu zelf aankan

David van Overbeek in gesprek met Mark van Ostaijen, bestuurssocioloog aan de universiteit van Tilburg en auteur van het boek Wij zijn Ons, over de grens van het individualiseren van menselijk gedrag waarop we ons nu bevinden.


Als bestuurssocioloog vertelt Mark van Ostaijen met bevlogenheid over de rijkdom van inzichten die de sociologie de samenleving kan bieden. Toch zijn het vaak niet de meer sociologen maar de psychologen en neurowetenschappers die veel aanzien hebben in onze samenleving. Volgens Van Ostaijen komt dit bijvoorbeeld doordat neurowetenschappen maatschappelijke problemen doen voorkomen als problemen van individuen, waarmee ze een appel doen op ons verlangen naar individualiteit en autonomie. Wie een zelfhulpboek van de plank haalt kan gelijk beginnen met het oplossen van zijn of haar problemen.

Toch lijkt dit maar zo volgens Van Ostaijen. Hij denkt dat we tegen de grenzen aanlopen van wat het individu zelf aankan en de maakbaarheid van ons eigen leven die we maar al te graag bij onszelf neerleggen. Zijn boek Wij zijn Ons is een pleidooi om inzichtelijk te maken op wat voor een tal van manieren wij gevormd worden door maatschappelijke condities en die daarmee ook van invloed zijn op bijvoorbeeld ons geluk en onze ontplooiing als individuen.

Sommige van deze condities – zoals de invloed van sociale media op ons dagelijks leven – zijn zelfs zo dwingend dat het misschien zelfs schadelijk is om ze in termen van individuele keuzemogelijkheid uit te leggen. In dit gesprek met David van Overbeek vertelt Van Ostaijen over de plaats die publiekssociologie, zoals hij het zelf noemt, kan innemen om onze verbeeldingskracht te stimuleren en een beter inzicht te krijgen in de maatschappelijke krachten die ons leven beïnvloeden.

Koop bij Bol.com

Koop bij bol.com