Oprichter EuroCollege over hoe tucht, orde en discipline uit het onderwijs verdween.

Paul van Liempt in gesprek met Edu van de Walle.

Paul van Liempt gaat in gesprek met Edu van de Walle, oprichter van het EuroCollege. Samen bespreken zij de staat van het reguliere onderwijs en het verschil met de particuliere school van Van de Walle. Waarom is er een noodzaak voor deze school?

“De tucht, orde en discipline zijn gaandeweg uit het onderwijs verdwenen”, aldus Van de Walle. Hoe brengt hij dit terug op het EuroCollege? Dit begint bij de intakegesprekken. Het moet vanaf het begin duidelijk zijn dat je op het EuroCollege komt met een doel. Dit doel wordt gekoppeld aan de dromen van de studenten die tijdens de intakegesprekken naar voren komen. Vervolgens gebruiken we ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill als leidraad, legt Van de Walle uit. Wat schort er volgens hem in het reguliere onderwijs?

Een parlementair onderzoek zou een goede start zijn, volgens Van de Walle. Maar het moet breder gezien worden: “Je moet kijken naar de verantwoordelijkheid die je als maatschappij hebt naar de volgende generatie ten aanzien van opleiden.” Het grote probleem is volgens Van de Walle niet zozeer het lerarentekort, maar de onderliggende mentaliteit en de opleiding van de docent. Hoe lost hij dit op en waarom prefereert Van de Walle mannelijke leraren? Zie het bij Voor de Ommekeer.