Rob Falk: Jonge zelfstandig ondernemers, maak je opleiding af.

Jaap Koelewijn in gesprek met ondernemer Rob Falk, die in zijn leven meerdere succesvolle postbedrijven opzette.


Bijna zijn hele leven bezorgde Rob Falk met zijn bedrijf Falk Coerier juridische en zakelijke post door heel Nederland. Voor vijf uur ’s middags afgehaald betekende voor tien uur de dag erna in de brievenbus. Zijn spoeddienst was naar eigen zeggen een gat in de markt, en het verhaal van zijn bedrijf onderschrijft dat. In dit gesprek met Jaap Koelewijn vertelt Rob Falk over zijn verhaal als ondernemer en alle grilligheden die daarmee samengaan.

Een gat in de markt

Toen Rob Falk in 1978 het door zijn ouders opgerichte modebedrijf noodgedwongen moest verkopen wist hij niet gelijk wat hij wilde doen en meldde hij zich bij het UWV. In de jaren erna bezorgt hij in eerste instantie pakketjes door Nederland, maar door de poststaking aan het begin van de jaren tachtig dreigt hij zijn baan kwijt te raken. Toch ruikt Falk op dat moment zijn kans. Hij besluit om spoedpost te gaan bezorgen, in eerste instantie vooral juridische correspondentie. Het wordt een succes. Al snel heeft hij 65 man in dienst en kan hij naar eigen zeggen het hoogte loon voor bezorgers in Nederland betalen.

Op zijn 60e verkoopt hij het bedrijf, vlak nadat er een landelijke dekkingsgraad is bereikt voor zijn bezorgingsdienst. “Ik was toen 3 miljoen rijker en dacht daarvan te kunnen leven. Dat bleek anders te zitten. Dat ligt deels aan mijzelf. Ik gaf het geld uit aan luxe: schilderijen, etentjes, noem maar op. Maar deels lag het ook aan de bankiers van Van Lanschot die mij verkeerd hebben geadviseerd destijds.”

Bedonderd na verkoop onderneming

Met het beetje geld wat hij overhield is hij vijf jaar later weer de markt in gestapt. Zijn nieuwe bedrijf VIP Koerier was echter geen lang leven beschoren. “Nog voordat we de vruchten konden plukken van het succes van de onderneming kwam er iemand die het bedrijf wilde overnemen. Daar had ik wel oren naar.” Echter, snel nadat de overname beklonken was bleek Falk te zijn bedonderd. “Ik zou tien jaar lang een maandelijks bedrag ontvangen via een andere BV. Al na 7 maanden was de BV ‘geploft’. Van de rest van het geld heb ik nooit meer wat gezien.”

Falk drukt jonge ondernemers om hun opleiding af te maken, iets waar hij zelf nooit aan toe is gekomen. “Doordat ik geen opleiding had kon ik mijn adviseurs niet controleren. Hierdoor zag ik niet goed dat zij heel anders denken dan ondernemers.

Koop bij bol.com