Lambrecht Wessels: Openbook wordt volwaardige concurrent Facebook

Lambrecht Wessels en Paul van Liempt over de Syrische burgeroorlog en zijn alternatief voor Facebook.


Volgens Wessels moet het hele dossier Syrië anders worden aangepakt. Om het conflict en toekomstige migrantenstromen tegen te houden moet Europa nu handelen en met de strijdende partijen om de tafel teneinde een langdurig houdbaar resultaat voor Syrië te boeken. Wessels:  “Ook Assad zal aan tafel moeten,  ook al is hij technisch gezien de grootste moordenaar in Syrië. Als er namelijk geen scenario is om militair in te grijpen, dan moet je in gesprek. Dat deden we met Stalin ook.”

Naast zijn bezigheden als conflictspecialist is Wessels bezig met het opzetten van een alternatief voor Facebook, genaamd Openbook. Het idee achter Openbook is een online platform te creëren waar de gebruiker zelf de controle heeft over zijn persoonsgegevens. Volgens Wessels lijkt na het schandaal met Cambridge Analytica het momentum aanwezig te zijn om een alternatief voor Facebook succesvol uit te rollen. Wessels: “Mensen beseffen zich dat door massale dataverzameling van Facebook een psychologisch frame kan worden gemaakt.” Voor een werknemer bij Facebook met een master psychologie is dat de hemel, maar voor de gebruiker pakt het niet altijd goed uit.

Uitdagingen voor Openbook

Hoe staat Openbook er momenteel bij en wat kunnen we verwachten? “Op dit moment gaat het erg goed. We hebben een flink bedrag via Kickstarter binnen gehaald en er zijn geïnteresseerde investeerders. Ook zijn we in media zoals The Financial Times verschenen.” Toch zijn er ook nog uitdagingen, zoals het kunnen garanderen van volledig versleutelde data en het verkrijgen van een grote naam. Voor nu wil Openbook in ieder geval zorgen dat overstappen van Facebook naar Openbook zo veilig en eenvoudig mogelijk wordt, zodat het halverwege volgend jaar een volwaardige concurrent voor Facebook kan zijn.