Alex Muhring over de energietransitie: vastgoedbeheerders moet je het complete plaatje voorleggen

Paul van Liempt in gesprek met Alex Muhring over verduurzaming, ontwikkelingen in zonne-energie en hoe we vastgoedbeheerders zover kunnen krijgen mee te gaan in de energietransitie.

Door de vele discussies over de energietransitie zou je denken dat deze nog op handen is. Alex Muhring vertelt in gesprek met Paul van Liempt dat deze transitie reeds aan de gang is en met steeds grotere snelheid zich ontwikkelt. Als directeur van de zoncoalitie – een onafhankelijke partij die vraag en aanbod op de zonne-energiemarkt bij elkaar brengt – legt Alex Muhring uit wat de kansen zijn en op welke wijze de zoncoalitie vastgoedbeheerders beweegt naar het plaatsen van zonnepanelen.


Een duidelijk verhaal, maar waarom is pas vier tot zes procent van de Nederlandse daken voorzien van zonnepanelen? En waar komt het nog altijd heersende scepticisme vandaan met betrekking tot zonne-energie? Als oud-bankier en investment manager is volgens Alex Muhring het belangrijkste dat de onzekerheid wordt benoemd en weggenomen. Dit doet hij met zoncoalitie door vastgoedbeheerders een compleet plaatje voor te leggen en uit te zoeken wat voor elke partij specifiek het beste werkt. Daarnaast is er binnenkort weer een SDE-ronde (Stimulering Duurzame Energieproductie) waarbij vijf miljard klaarligt vanuit de overheid. Dan rest de vraag: Als deze groei van zonne-energie zo doorzet met het succes van zoncoalitie, gaat heel Nederland dan van het gas?

Koop bij bol.com