Toparchitect Ron de Goeij over de stad van de toekomst: de onthechte mens en Nederland als stad

Paul van Liempt spreekt in dit gesprek met toparchitect Ron de Goeij over de stad van de toekomst. Hoe ziet deze eruit en hoe zullen mensen wonen?

De Goeij is ervan overtuigd dat de mens meer onthecht zal raken en Nederland als een stad zal worden. Plekken als de Veluwe en het groene hart zullen blijven, maar De Goeij wil hiermee aangeven dat de mens minder aan een vaste plek in Nederland gehecht zal zijn. “De plek waar je woont zal worden bepaald door wat je behoeften zijn op dat moment.” Volgens de Goeij kunnen we deze beweging al waarnemen in de enorme groei van flexkantoren in Nederland. Hij voorziet eenzelfde toekomst voor het huis, oftewel een overgang naar ‘flexhuizen’.

Gaat de overheid mee in deze toekomstvisie? “De overheid heeft grote moeite met deze boodschap”, aldus De Goeij. Er wordt over het algemeen conservatief gereageerd. Dat komt volgens De Goeij ook omdat het voor mensen moeilijk is de toekomst voor te stellen. Daarbij is De Goeij ervan overtuigd dat er politieke belangen spelen om mensen in huizen te krijgen. Waar hij precies op doelt? Die vraag stelt Van Liempt hem in het volgende interview, later deze maand te zien bij Voor de Ommekeer.