Kees van Paridon: ‘Periode van grote economische voorspoed ligt misschien wel voorgoed achter ons’

Paul van Liempt in gesprek met Kees van Paridon, emeritus hoogleraar economie en Duitsland-kenner, over de economisch onzekere toekomst en de rol van Duitsland in Europa.


Parallel aan de economische vooruitgang van de afgelopen decennia heeft een sluipend gevoel van onzekerheid zich door de samenleving heen verspreid. Mensen zijn onzekerder geworden over hun eigen toekomst en die van hun kinderen.

Terechte onzekerheid

“Deze onzekerheid vind ik terecht”, zegt Van Paridon. “Wat je ziet is dat na de Tweede Wereldoorlog de welvaartsstaat voor veel mensen betekende dat ze in laatste instantie altijd nog ergens op konden terugvallen, ook als ze hun baan kwijtraakte. Dat is nu wel anders. De welvaartsstaat is namelijk sinds 1980 afgebouwd.” Tegelijkertijd is de beroepsbevolking sinds die tijd verdubbeld, en is de concurrentie daarmee ook enorm toegenomen. “Het is natuurlijk waar dat je als vakman juist nu een goede boterham kan verdienen, maar toch is het een behoorlijke uitdaging voor bijvoorbeeld een loodgieter om zich als zelfstandige te kunnen handhaven.”

Toch denkt Van Paridon dat het goed is in te blijven zien dat we het nu nog steeds beter hebben dan in de jaren 50 of 60. “Misschien moeten we wel gaan accepteren dat de gelukzalige groeiperiode van die tijd voor goed achter ons ligt, en dat we ons anders moeten oriënteren op het belang van zulk soort economische groei.”

Duitsland heeft nieuwe ideeën nodig

Wat dat betreft is Duitsland een interessant land om naar te kijken. Duitsers staan bekend om hun vakmanschap en neiging om zich aan regels te houden. “Het klopt”, zegt Van Paridon, “dat hier ook het economisch voordeel ligt voor Duitsland. Dit zal ze ook helpen in de toekomst om een competitief voordeel te behouden.” Maar ook de politiek is belangrijk hierbij. Nu Merkel haar aftreden heeft aangekondigd is het de vraag wie haar gaat opvolgen. Volgens Van Paridon was het aftreden een kwestie van tijd. “Merkel weet niet goed het kansarme deel van de bevolking in de rurale gebieden van Duitsland aan te spreken. Dit zijn juist de mensen die zich nu roeren in de politiek.” Wie er nu zal opstaan is voor Van Paridon nog onzeker, maar zeker lijkt wel dat deze nieuwe leiders zich op deze bevolkingsgroep zullen oriënteren.