Universitair Hoofddocent Europees recht over de huidige stand van de Brexit en ons politieke stelsel

Paul van Liempt in gesprek met Armin Cuijvers.

Armin Cuijvers is Universitair Hoofddocent Europees recht (UL) en spreekt met Paul van Liempt over de huidige stand van zaken van de Brexit. Een van de weinige zekerheden is dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 31 januari formeel geen lid is van de Europese Unie. Wat volgt er daarna?

Vanaf dat moment gaan we een transitieperiode in en verandert er nog weinig. “Johnson heeft wettelijk laten vastleggen dat de transitieperiode niet langer dan twee jaar mag duren.” Cuijvers verwacht het niet, maar deze periode kan in theorie toch weer verlengd worden. Daarnaast bespreken Van Liempt en Cuijvers de kosten, de mogelijkheid tot het terugdraaien van de Brexit en de situaties van Schotland, Ierland en Noord-Ierland.

Ook de huidige staat van ons politieke stelsel is onderwerp van discussie. Waarom is er nog geen positief constructief verhaal dat tegenover het populisme kan worden gezet? Zijn politieke partijen in deze tijd nog wel houdbaar? Volgens Cuijvers is het tijd voor een ommekeer. Gaat hij daar zelf voor zorgen?