Kees de Kort: Succes beleid Trump bedreigt bestaansrecht gevestigde orde

Kees de Kort, economiecommentator bij BNR, in gesprek met Paul van Liempt over de wereldeconomie en het beleid van Trump.


Inmiddels zijn we tien jaar na de financiële crisis. De economie is langzamerhand aan het herstellen. Hoe zien de komende paar jaren er uit? Kees de Kort is er niet gerust op: “De ESB kwam laatst met mooie cijfers over de Nederlandse economie maar heeft geen woord vuil gemaakt aan de grootste verstoorder van de economie: de ECB.”

“We vergeten”, verzucht De Kort, “dat het economisch beter gaat omdat we leven op goedkoop geld.” Door de lage rente kunnen we nu heel goedkoop geld lenen, maar zodra de rente weer naar 3 of 4 procent gaat dienen de problemen zich weer aan. “En ditmaal veel erger dan in 2008, omdat de schuldenberg nu veel groter is. Tegelijkertijd lijkt de rente nu wel omhoog te moeten omdat de centrale banken door de nul-rente eigenlijk geen middelen meer om in te grijpen als het nu misgaat.”

Chinese schuldenbom

Daarnaast is er nog een ander risico. Na twee decennia van grote groeicijfers lijkt de Chinese economie nu op zijn retour. “Ik denk dat we piek-China gehad hebben,” speculeert De Kort, “en dat kan gevolgen hebben voor de rest van de wereld. China heeft door die groei de wereldeconomie een grote dienst bewezen, maar zit nu op een torenhoge schuldenberg en is tegelijkertijd verwikkeld in een pittig handelsconflict met Trump.”

“China moet zich langzamerhand beseffen dat het zich zal moeten gedragen naar de regels van de wereldeconomie.”

Kees de Kort

Volgens De Kort leek het lang alsof China alles kon maken. Zo kon het bijvoorbeeld profiteren van de vrije marken van andere landen terwijl het haar eigen markt niet hoefde te openen. De Kort: “Voor Trump is dit een key-issue in de handelsoorlog. Hij eist toegang tot de Chinese markt en wil dat China patent- en copyrightbescherming respecteert. China moet zich langzamerhand beseffen dat het zich zal moeten gedragen naar de regels van de wereldeconomie.”

Trump ondermijnt bestaansrecht gevestigde orde

Voor de aanzwellende kritieken op Trumps beleid heeft De Kort geen goed woord over. “Het is toch een grote schande dat de gevestigde orde sinds Trumps aantreden nog steeds loopt te schuimbekken en te hyperventileren. Normaal gesproken accepteert de elite op enig moment de presidentsuitslag en probeert toch met hem samen te werken. Wat nu gebeurt is ongekend. “

De Kort denkt wel te weten waar deze heftige reacties vandaan komen. “Het beleid van Trump vormt een grote bedreiging voor het bestaansrecht van de elitaire gevestigde orde: denktanks, consultants enzovoort. Trump wordt in die kringen gezien als alles wat niet elitair is. Ze schilderen hem af als een ongeraffineerde neanderthaler. Maar nu hij de eerste vruchten plukt van zijn dereguleringsbeleid ondermijnt hij daarmee direct de geloofwaardigheid van de elite. Die strijd zien we nu.”

Koop bij bol.com