Press "Enter" to skip to content

Helmut Hetzel: Politieke noodzaak dwingt Europa lot in eigen hand te nemen

Helmut Hetzel is als buitenlandcorrespondent een kenner van China en Duitsland. In dit gesprek bespreekt hij met Paul van Liempt de toenemende hegemonie van Xi in China en de radicale politieke ontwikkelingen in Europa.

‘XI is misschien nog machtiger dan Mao Zedong’, zegt Hetzel, ‘en dat vind ik heel erg gevaarlijk’. De oppositie in China wordt steeds vaker monddood gemaakt en er dreigt geen tegenwicht meer te zijn tegen de presidentiële macht.

Ook bespreken ze de Duitse kabinetsvorming, die voor Duitse begrippen uitzonderlijk lang is geweest. Welke politieke krachten zijn hier werkzaam geweest? ‘Bondspresident Steinmeier heeft grote druk uitgeoefend op de sociaaldemocraten om mee te doen in een grote coalitie, en dat terwijl ze na de verkiezingen in een diepe existentiële crisis zaten.’ Nieuwe verkiezingen waren echter geen optie, vanwege de angst voor een definitieve afrekening door het rechtse AfD.

Diezelfde Duitse verkiezingen zijn ook belangrijk voor de toekomst van Europa. De Duits-Franse as dreigt haaks te komen staan op de rest van Europa, die zich na de Brexit verenigen tegen een Duits-Franse dominantie. Hoe moet Europa, dat intern verdeeld is, zich op het politieke wereldtoneel handhaven? ‘Dat Europeanen hun eigen lot in handen nemen is een noodzaak’, zegt Hetzel, ‘we moeten een eigen buitenlandbeleid en defensie ontwikkelen’

————

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt en filosoof Ad Verbrugge, die ook de hoofdredactie vormen. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en Management Team.

————

Volg ons!

Website: https://voordeommekeer.nl
Twitter: https://twitter.com/VoorDeOmmekeer
Facebook: https://www.facebook.com/voordeommekeer/

Deel dit gesprek: