Hoogleraar economie: goede staat economie, maar de pensioenen en prijs van de gezondheidszorg?

Paul van Liempt in gesprek met Bas ter Weel.

Paul van Liempt gaat in gesprek met hoogleraar economie en directeur van SEO Economisch Onderzoek Bas ter Weel. Ter Weel opent met de stelling dat de economie er rooskleurig uitziet, de werkloosheid is historisch laag en er zit zelfs nog meer in het vat. Hoe komt het dan dat we veel negatieve geluiden horen van mensen die ontevreden zijn?

Dat heeft er volgens Ter Weel mee te maken dat er een groep achtergebleven is met economische groei. “In de flexibele schil was de groei minder gunstig en dat zal ook zo blijven.” Toch denkt Ter Weel dat deze problemen op te lossen zijn, omdat we ze zelf veroorzaakt hebben. “Het is een gevolg van fiscale prikkels.”

Ter Weel stelt dat de maatschappij zichzelf de volgende vraag moet stellen: willen we de prijs van de gezondheidszorg betalen? Volgens zijn schatting zal de gezondheidszorg zo’n 20 duizend euro per huishouden per jaar gaan kosten. “We moeten de discussie aangaan, nu worden we in het zorgalternatief gedwongen.” En hoe gaan we deze kosten verdelen? Ter Weel oppert alternatieven en mogelijkheden.