Door het niet nemen van ons verlies wordt ‘t verlies alleen maar groter. In gesprek met Kees de Kort

Ad Verbrugge in gesprek met macro-econoom Kees de Kort over de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis voor de economie. “De regering voert oorlog tegen de eigen bevolking.”

De Kort maakt zich al sinds enkele maanden ontzettend druk om het gevoerde beleid omtrent het coronavirus. “Ze doen alles, alles fout, het is te krankzinnig voor woorden. [..] De regering voert oorlog tegen de eigen bevolking.” Dat is stevige taal. De Kort waarschuwt voor de economische gevolgen, maar bekritiseert ook de getroffen maatregelen. “Er is eigenlijk nergens in de literatuur, in de wereld, enige basis voor. [..] En de kwetsbare groep heeft er sowieso niets aan!”

Op economisch gebied ziet De Kort het de komende periode helemaal fout gaan. Dit heeft volgens hem te maken met het beleid van de afgelopen jaren. “Wat de centrale banken tot in de perfectie beheersen is het bespelen van de verwachtingen.” Zo worden grote verrassingen voorkomen zodat de economie het goed blijft doen. De Kort schetst dat dit tot een vicieuze cirkel leidt: “Met gratis geld, honderd miljard er tegenaan, dan worden het publiek en de bedrijven steeds voorzichtiger. [..] Daardoor zakt de economie door haar hoeven, en moeten er steeds grotere bedragen ingezet worden om dat te voorkomen. Maar die grotere bedragen maken het publiek en de bedrijven weer nerveus.”

De economische crisis zal uiteindelijk ook doorsijpelen in de financiële sector, zo schetst De Kort. Hierbij kunnen onze banken het misschien wel goed op orde hebben, “maar het zijn geen stand alones, het zijn netwerken. Als je partners problemen hebben, kun je zelf in de problemen komen. [..] Het gaat als een olievlek door dat stelsel heen, dat is het cruciale punt.”

Uiteindelijk zal iemand de verliezen moeten nemen om van de onderliggende problemen af te komen. “We zijn eigenlijk al twaalf jaar bezig verliezen vooruit te schuiven in de hoop dat ze kleiner worden.” Maar dat gebeurt niet: de problemen worden alleen maar groter. “Daardoor worden de verliezen groter, worden reddingsbedragen groter”. Bovendien zijn de schulden daarmee op een absoluut hoogtepunt. “Daar gaan we nu de prijs voor betalen.”

Hoe we nu uit deze crisis kunnen komen? “Mijn verhaal is al heel lang: ga ongelimiteerd geld steken in het beschermen van de zwakkeren en gooi de rest gewoon open.” Tegelijkertijd moeten de dieper liggende financiële problemen eerlijk aangepakt worden, zo betoogt De Kort. “We leven op dit moment boven onze stand, maar dat willen we niet accepteren.” De enige oplossing is dan ook het betalen van het verlies. “Zo lang we niet het verlies nemen, hoef je niet te denken dat het beter gaat.”