Annemiek Verkamman: Europese regelgeving GMO beknelt veredeling voor Nederlandse MKB’ers

Paul van Liempt in gesprek met Annemiek Verkamman, managing director van HollandBIO, over de toekomst van biotech in Nederland.


Na China is Nederland de grootste exporteur van groenten en fruit ter wereld. Dat dit kan in een klein land komt mede door de zeer hoogwaardige groente- en fruitteeltindustrie. Toch schort er nog veel aan de wijze waarop Nederland en met name Europa omgaat met deze sector. Volgens Annemiek Verkamman heerst er ten eerste nog een geromantiseerd en achterhaald beeld over ‘natuurlijke groenten’, die gezonder zouden zijn dan haar genetisch gemodificeerde tegenhanger. Dit vertaalt zich weer in strenge bureaucratische regelgeving die de doorontwikkeling – binnen de sector ook wel aangeduid als veredeling – van groenten- en fruitsoorten in de weg zouden staan. Daar komt nog bij dat deze regelgeving in de praktijk er ook voor zorgen dat alleen voor grote bedrijven zoals Monsanto en Syngenta de mogelijkheid bestaat om winstgevend aan groenten te sleutelen. Voor MKB’ers zorgen de regels daarentegen voor te hoge kosten.

Tegelijkertijd is er ook kritiek op genetische modificatie in zijn geheel. Zo worden er zorgen geuit dat de hele wereldvoedselproductie op termijn in handen komt te liggen van enkele grote spelers. Ook zouden eenmaal in de natuur verspreidde modificaties niet eenvoudig terug kunnen worden genomen, wat vragen oproept over onomkeerbare gevolgen. In dit gesprek voelt Paul van Liempt Verkamman aan de tand over deze prangende onderwerpen.

Koop bij bol.com