Oud-minister Voorhoeve: Over 20 jaar is Rusland uitgespeeld

 

Oud-minister van defensie Joris Voorhoeve verkent met Paul van Liempt hoe de machtsverhoudingen er in de wereld over 20 jaar uit zien. Hoe zit het precies met Trump, Poetin en Xi? ‘Uiteindelijk bewegen we naar een driepolige machtsverdeling’, zo stelt Voorhoeve, ‘bestaande uit Europa & de VS, China en India.’

Hoe zit dat dan met de actieve rol die Poetin momenteel op het wereldtoneel tentoonspreid? ‘Rusland is een reus op lemen voeten’, zegt Voorhoeve. Op korte termijn kan ze gevaarlijk zijn, maar als het puntje bij het paaltje komt is ze tandeloos. ‘We moeten niet vergeten dat het bbp van Rusland maar net zo groot is als de Benelux’.

Op lange termijn ziet Voorhoeve geen rol voor Rusland op het wereldtoneel als ze geen innerlijke ommekeer doormaakt. De rol van Rusland bestaat op de korte termijn namelijk vooral uit het uitvoeren van olie en gas. Zodra de wereld een succesvolle energietransitie doormaakt is de verwachting dat de macht van die rol afneemt.

————

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt en filosoof Ad Verbrugge, die ook de hoofdredactie vormen. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en Management Team.

————

Meer informatie:
http://voordeommekeer.nl

Dit bericht is geplaatst in Video . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *