Press "Enter" to skip to content

Voor de Ommekeer: Frankrijk en de toekomst van Europa

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 21/05/2017
2:30 pm - 6:00 pm

Locatie
FreedomLab

Categorieën


Na twee eerdere succesvolle bijeenkomsten vindt op zondagmiddag 21 mei in het FreedomLab te Amsterdam de volgende bijeenkomst van Voor de Ommekeer plaats. Mede naar aanleiding van de Franse presidentsverkiezingen willen we met elkaar en onze gasten nadenken over Frankrijk en de toekomst van Europa.

– Wil jij ook aan de voorkant van het maatschappelijke debat staan over ‘de ommekeer’? Meld je dan aan voor dit evenement aan via event@voordeommekeer.nl. Max. 80 personen. –

Ongeacht de uitkomst van deze verkiezingen is nu al duidelijk dat Frankrijk intern sterk verdeeld is en de partijpolitieke democratie onder druk staat. Evenals bij de verkiezingen in de Verenigde Staten blijken de gangbare politieke onderscheidingen van links en rechts niet meer toereikend te zijn om de huidige politieke dynamiek te begrijpen. Er tekent zich veeleer een scherpe tegenstelling af tussen globalisten en nationalisten/regionalisten. Daarin speelt duidelijk ook een sociale problematiek mee: er is een groeiend wantrouwen van grote groepen mensen jegens ‘de elite’ en de manier waarop die het proces van globalisering vorm geeft. Daarnaast is natuurlijk ook de verhouding tot de islam een steeds belangrijker element geworden in de politieke profilering van partijen.

Inmiddels lijkt 40% van de Franse bevolking ernstig te twijfelen over de Europese Unie én de euro. Bovendien groeien Noord – en Zuid Europa (financieel-)economisch gezien steeds verder uiteen, met alle politieke spanningen van dien. Ook Jeroen Dijsselbloem kan er inmiddels over meepraten. In het geval van Frankrijk steekt zelfs een oud vijandig sentiment jegens Duitsland de kop op.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van Frankrijk, Europa en de Europese Unie? Wat is er nodig om de sentimenten die leven onder grote delen van de bevolking in goede banen te leiden? Hoe dient Nederland zich in dit proces op te stellen? Moeten we ons meer op Duitsland richten of juist ook zorgen voor goede relaties met Frankrijk én Engeland, zeker na de Brexit.

De gasten met wie we deze thema’s willen verkennen zijn:

  • Kim Putters – directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en hoogleraar Beleid en sturing van de zorg aan de Erasmus Universiteit,
  • Anna Grebenchtchikova – Econometrist en Pension Fund Board Member,
  • Arend Jan Boekestijn – publicist, columnist bij Elsevier en historicus aan de Universiteit Utrecht. Met Rob de Wijk verzorgt hij wekelijks een radioprogramma over geopolitieke ontwikkelingen bij BNR.

Luister, denk en praat mee op zondagmiddag 21 mei in het FreedomLab te Amsterdam.  Programma: 15.00 – 17.00uur, zaal open: 14.30 uur!